GOLFÇÜ DİRSEĞİ – (MEDİAL EPİKONDİLİT)

Golfçü dirseği, dirseğin iç tarafında yer alan kemik çıkıntıda ağrı ve hassasiyetle karakterize edilen bir hastalıktır. Dirsek eklemi kolun üst kısmındaki humerus adındaki kemikle kolun alt kısmında yer alan ulna isimli kemik arasında yer alır. Humerus kemiğinin alt kısmındaki kemik çıkıntılara epikondil denir. Bunlardan iç tarafta bulunanı medial epikondil olarak adlandırılır.

Golfçü dirseği en fazla 20 ila 49 yaşındaki erkeklerde sık görülür. Ancak bu durum bileklere ve parmaklara sürekli basınç yüklenen  kimseleri de etkileyebilir. El bileğinin bükülmesi fonksiyonunundan sorumlu kol kaslarının kirişleri medial epikondile yapışır. Bu kasların aşırı kullanımı sebebiyle golfçü dirseği oluşabilir. Kasların fazla kullanılmasıyla tendonlar yapıştıkları bölgede tekrarlayan çekme kuvvetine maruz kalırlar. Bunun sonucunda da tendonlarda yangı ve ufak yırtıklar oluşur. Bu da ağrıya neden olur. Medial epikondilit golf oynayan kişilerde çok görüldüğünden golfçü dirseği adıyla da bilinir. Ayrıca raket sporuyla ilgilenenlerde, sürekli yazı yazanlarda ve marangozlarda da rastlanabilmektedir. Golfçü dirseği ağrısı dirseğin iç tarafında olur, önkolun iç kenarına doğru yayılır ve elin yumruk olması halinde ağrıda artış görülür.

Tenisçi dirseğinde olduğu gibi primer tedavisi konservatiftir (ameliyatsız). Konservatif tedavide istenen sonuç alınmadığında cerrahi tedavi uygulanır.